Najszybsza przekąska jaką znam, nadadzą się praktycznie wszystkie warzywa.
Ja próbowałam do tej pory zrobić owe frytasy z:
- Marchewki (lov)
- Bataty ( lov)
- Ziemniaki
- Pietruszka
- Seler (lov)
- Buraki ( brudzą, ale jest to worth)
- Krążki Cebulowe
Najczęściej jednak robiłam bataty, ze względu na to że to stosunkowo szybki przygotowanie frytek z batatów od których jestem praktycznie uzależniona :D
Należy przygotować:
- Wybrane warzywo/warzywa w wybranej ilości
- Ulubione przyprawy (do smaku)
- Oliwę z oliwek ( Albo inny tłuszczyk który doda smaku)
- Sól ( do smaku)
Warzywa należy obrać opłukać w wodzie po czym pokroić w słupki. Opłukać ponownie słupki i delikatnie je osuszyć (Np. ręcznikiem papierowym). Krok z myciem jest szczególnie ważny kiedy mamy do czynienia z ZIEMNIAKAMI. Zmywa to skrobię której chcemy się pozbyć w jak największym stopniu.
Warzywa wrzucone do miski obficie skropić oliwą, posolić oraz doprawić do smaku swoimi ulubionymi przyprawami, lub mieszanką ( ostatnio skorzystałam z przyprawy do kebaba- wyszło git :> )
Piekarnik nagrzać do około 200 stopni Celsjusza, i piec potem rozłożone warzywa na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem przez około 20 minut na opcji góra-dół ( lub termoobieg). Jeśli warzyw jest gęsto lepiej rozbić to na dwie partie pieczenia. Czas może ulec zmianie, lepiej to kontrolować. Pietruszki będą krócej- Ziemniaki trochę dłużej.
Proste, szybkie i przyjemne, a jakie smaczne :D
Smacznego :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz