sobota, 30 stycznia 2021

Frytki wszystkich warzyw :D

 Najszybsza przekąska jaką znam, nadadzą się praktycznie wszystkie warzywa. 
Ja próbowałam do tej pory zrobić owe frytasy z:

  • Marchewki (lov)
  • Bataty ( lov)
  • Ziemniaki
  • Pietruszka
  • Seler (lov)
  • Buraki ( brudzą, ale jest to worth)
  • Krążki Cebulowe
Najczęściej jednak robiłam bataty, ze względu na to że to stosunkowo szybki przygotowanie frytek z batatów od których jestem praktycznie uzależniona :D 

Należy przygotować:
  • Wybrane warzywo/warzywa w wybranej ilości
  • Ulubione przyprawy (do smaku)
  • Oliwę z oliwek ( Albo inny tłuszczyk który doda smaku)
  • Sól ( do smaku)
Warzywa należy obrać opłukać w wodzie po czym pokroić w słupki. Opłukać ponownie słupki i delikatnie je osuszyć (Np. ręcznikiem papierowym). Krok z myciem jest szczególnie ważny kiedy mamy do czynienia z ZIEMNIAKAMI. Zmywa to skrobię której chcemy się pozbyć w jak największym stopniu. 
Warzywa wrzucone do miski obficie skropić oliwą, posolić oraz doprawić do smaku swoimi ulubionymi przyprawami, lub mieszanką ( ostatnio skorzystałam z przyprawy do kebaba- wyszło git :> ) 
Piekarnik nagrzać do około 200 stopni Celsjusza, i piec potem rozłożone warzywa na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem przez około 20 minut na opcji góra-dół ( lub termoobieg). Jeśli warzyw jest gęsto lepiej rozbić to na dwie partie pieczenia. Czas może ulec zmianie, lepiej to kontrolować. Pietruszki będą krócej- Ziemniaki trochę dłużej.

Proste, szybkie i przyjemne, a jakie smaczne :D 

Smacznego :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Torcik Matcha

      Ten przepis jest dużym eksperymentem który wypalił. Jest to mocna inspiracja kultowym już Torcikiem matcha z jednej z Łódzkich restaur...