Do zrobienia, tej tarty zmusiła mnie zachcianka, i fakt że nie mogłam pójść do mojej ukochanej kawiarni- lock down ;w;
No ale cóż nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :>
Składniki:
Na spód:
- 250 g pokruszonych ciasteczek maślanych lub herbatników
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki niesłodzonego kakao np. Deccomorreno
- Szczypta soli
- 150 g masła (3/4 kostki)
Do Środka ciasta:
- 400 g masy kajmakowej (1 puszka)
- 4 banany ( albo tyle by wyłożyć nimi spód formy)
- połowa soku z cytryny (naprawdę potrzebne)
Bita śmietana
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 2 śmietanfix`y
- 1 łyżka cukru pudru
Opcjonalnie- czekolada, kakao, albo sos toffi lub czekoladowy do ozdobienia całości :D
Sposób przygotowania:
- Ciasteczka skruszyć mocno, albo wrzuć do kielicha blendera i zmielić na proszek, dodać 2 łyżki cukru pudru, szczyptę soli i kakao- dokładnie wymieszać.
- Roztopić masło bez doprowadzania do wrzenia i wlać je do masy ciasteczkowej i dokładnie wymieszać.
- Wyłożyć do formy masę. Rozprowadzić i ugnieść by wszędzie była w miarę taka sama grubość i także zakrywała boki formy. Odstaw do lodówki na 30 minut.
- Po wyjęciu spodu z lodówki wyłożyć całą masę kajmakową i równo rozprowadzić.
- Banany pokroić w około 0.5 cm plastry i po zamoczeniu ich w soku z cytryny ułożyć na kajmaku, włożyć do lodówki.
- Śmietankę krótko ubić po chwili dodać pozostały cukier puder i śmietanfix'y. Ubijać dalej do uzyskania kremowej konsystencji.
- Wyłożyć bitą śmietanę na banany i równo rozprowadzić.
- Przyozdobić wg uznania.
- Włożyć do lodówki na 2 h.
Tarta po tym czasie będzie gotowa :D
Smacznego :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz