czwartek, 28 stycznia 2021

Banoffee

 Do zrobienia, tej tarty zmusiła mnie zachcianka, i fakt że nie mogłam pójść do mojej ukochanej kawiarni- lock down ;w; 
No ale cóż nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :>

Składniki:
Na spód:

  • 250 g pokruszonych ciasteczek maślanych lub herbatników 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao np. Deccomorreno
  • Szczypta soli 
  • 150 g masła (3/4 kostki)

    Do Środka ciasta:
  • 400 g masy kajmakowej (1 puszka)
  • 4 banany ( albo tyle by wyłożyć nimi spód formy)
  • połowa soku z cytryny (naprawdę potrzebne)

    Bita śmietana
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 2 śmietanfix`y
  • 1 łyżka cukru pudru
Opcjonalnie- czekolada, kakao, albo sos toffi lub czekoladowy do ozdobienia całości :D

Sposób przygotowania:
  1. Ciasteczka skruszyć mocno, albo wrzuć do kielicha blendera i zmielić na proszek, dodać 2 łyżki cukru pudru, szczyptę soli i kakao- dokładnie wymieszać.
  2. Roztopić masło bez doprowadzania do wrzenia i wlać je do masy ciasteczkowej i dokładnie wymieszać. 
  3. Wyłożyć do formy masę. Rozprowadzić i ugnieść by wszędzie była w miarę taka sama grubość i także zakrywała boki formy. Odstaw do lodówki na 30 minut.
  4.  Po wyjęciu spodu z lodówki wyłożyć całą masę kajmakową i równo rozprowadzić.
  5. Banany pokroić w około 0.5 cm plastry i po zamoczeniu ich w soku z cytryny ułożyć na kajmaku, włożyć do lodówki.
  6. Śmietankę krótko ubić po chwili dodać pozostały cukier puder i śmietanfix'y. Ubijać dalej do uzyskania kremowej konsystencji.
  7. Wyłożyć bitą śmietanę na banany i równo rozprowadzić.
  8. Przyozdobić wg uznania.
  9. Włożyć do lodówki na 2 h. 

Tarta po tym czasie będzie gotowa :D
Smacznego :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Torcik Matcha

      Ten przepis jest dużym eksperymentem który wypalił. Jest to mocna inspiracja kultowym już Torcikiem matcha z jednej z Łódzkich restaur...