środa, 27 stycznia 2021

Brownie

 Robione już wiele razy, lekko zmodyfikowany przepis znaleziony w internecie, już nie pamiętam gdzie

Składniki: 

  • kostka (200g) masła
  • 2 tabliczki gorzkiej/ deserowej czekolady
  • 250g cukru
  • 3 jajka
  • 135g mąki
  • szczypta soli
Opcjonalne ( ale bardzo przydatne) Dodatkowa czekolada do wkrojenia/wkruszenia do środka ciasta i na jego wierzch. W moim wypadku są to zazwyczaj kolejne dwie tabliczki mlecznej albo deserowej czekolady. Jeśli chcecie możecie dodać np. orzechy, trochę aromatu waniliowego czy coś co wg Was będzie pasować do czekolady :D 

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokroić w kostkę, a czekoladę połamać i włożyć wszystko do małego rondelka, na małym ogniu roztopić do jednolitej masy.
  2. Rozgrzać piekarnik do około 160 stopni C. Przygotować małą foremkę  i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  3. W oddzielnej misce rozmiksować jaja z cukrem, potem dodać masę z rondelka i porządnie wymieszać
  4. Mąkę, sól i wszystkie dodatki w tym pokruszoną czekoladę (zachować część) dodać i dokładnie wymieszać. 
  5. Przełożyć masę do formy i posypać resztą pokruszonej czekolady. 
  6. Wstawić do piekarnika na około 35 minut ( forma wielkości 21 x 28 cm). Jednak zależnie od wielkości formy czas pieczenia może ulec zmianie- jeśli forma jest większa czas się skróci, jeśli mniejsza analogicznie się wydłuży. Np. forma kwadratowa o boku 24 cm jest w piekarniku około 45 minut


I to tyle :D 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Torcik Matcha

      Ten przepis jest dużym eksperymentem który wypalił. Jest to mocna inspiracja kultowym już Torcikiem matcha z jednej z Łódzkich restaur...