Robione już wiele razy, lekko zmodyfikowany przepis znaleziony w internecie, już nie pamiętam gdzie
Składniki:
- kostka (200g) masła
- 2 tabliczki gorzkiej/ deserowej czekolady
- 250g cukru
- 3 jajka
- 135g mąki
- szczypta soli
Opcjonalne ( ale bardzo przydatne) Dodatkowa czekolada do wkrojenia/wkruszenia do środka ciasta i na jego wierzch. W moim wypadku są to zazwyczaj kolejne dwie tabliczki mlecznej albo deserowej czekolady. Jeśli chcecie możecie dodać np. orzechy, trochę aromatu waniliowego czy coś co wg Was będzie pasować do czekolady :D
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
- Masło pokroić w kostkę, a czekoladę połamać i włożyć wszystko do małego rondelka, na małym ogniu roztopić do jednolitej masy.
- Rozgrzać piekarnik do około 160 stopni C. Przygotować małą foremkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- W oddzielnej misce rozmiksować jaja z cukrem, potem dodać masę z rondelka i porządnie wymieszać
- Mąkę, sól i wszystkie dodatki w tym pokruszoną czekoladę (zachować część) dodać i dokładnie wymieszać.
- Przełożyć masę do formy i posypać resztą pokruszonej czekolady.
- Wstawić do piekarnika na około 35 minut ( forma wielkości 21 x 28 cm). Jednak zależnie od wielkości formy czas pieczenia może ulec zmianie- jeśli forma jest większa czas się skróci, jeśli mniejsza analogicznie się wydłuży. Np. forma kwadratowa o boku 24 cm jest w piekarniku około 45 minut
I to tyle :D
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz