Cinamon rollsy z jabłuszkiem na cieście drożdżowym, to świetna rzecz. Są bardzo soczyste i słodycz jest skontrowana jabłkiem, jest naprawdę smacznym jesiennym przepisem który udało mi się dopracować po kilkunastu próbach :D
Przepis na ciasto (1porcja):
- 600g mąki
- 50g cukru
- 2 razy drożdże instant
- 60g masła
- 2 jaja typu L
- 400ml mleka
- szczypta soli
Przepis na filling cynamonek:
-2 duże jabłka pokrojone w bardzo drobną kostkę,
- 3/4szklanki cukru brązowego,
-2 łyżki cynamonu
- 100g miękkiego masła
Wyrobienie ciasta drożdżowego dla wielu to nie lada wyzwanie i koszmar.
Ta wersja jest dość prosta, nie zawiodła mnie jeszcze ani razu. Wymaga jednak cierpliwości ze względu na to że daję ciastu odpocząć kilkukrotnie.
Na samym początku w garnuszku podgrzewamy mleko cukier oraz masło. Ważne by tego NIE zagotować, i mieszać cały czas, ze względu na cukier który może się karmelizować na spodzie garnka, a tego nie chcemy.
Docelowo chcemy osiągnąć około 60℃ - jest to temperatura delikatnie ciepła dla knykcia (kostki u dłoni).
Kiedy już rozpuścimy masło i cukier w mleku przelewamy to do docelowej miski w której ciasto ma rosnąć.
Dodajemy oba opakowania drożdży i mieszamy. Delikatnie prószymy mąką ( dosłownie łyżka z tych 600g).
Mieszamy znowu i zostawiamy na 15/20minut.
Po takim czasie drożdże powinny zacząć pracować, dodajemy połowę mąki którą opcjonalnie możemy przesiać. mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Dodajemy dwa lekko zbełtane jajka, oraz szczyptę soli. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy pozostałą część mąki mieszamy i oprószamy dodatkową mąką, zakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40minut do wyrośnięcia.
W między czasie zabieramy się za filling, wszystko trzeba ze sobą dokładnie wymieszać. Wydzieli się sok z jabłek ale to na plus, trzeba po prostu masę ponownie rozmieszać przed nałożeniem na ciasto.
Wróćmy do ciasta po tych 40 minutach. Należy je wyrobić, a zajmuje to trochę czasu i siły. Wyrabiamy ciasto około 12/15 minut na blacie posypanym mąką. Ruchem od siebie rozciągamy ciasto, podnosimy je delikatnie i przekładamy w drugą stronę i znowu. Ruch jak przy wyrabianiu chleba. Ciasto na początku będzie bardzo lepiące, nie bójcie się dosypać mąki, pod koniec wyrabiania nie powinno ono być aż tak lepiące.
Ciasto potrzebuje odpocząć ponownie pod przykryciem bawełnianej szmatki przez około 15 minut.
Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części. Wyrabiamy jedną część i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie- na prostokąt tak duży jak tylko damy radę bez dziurawienia ciasta.
Filling dzielimy na dwie części i jedną połowę rozprowadzamy na cieście, jeden z dłuższych boków- najlepiej ten dalszy od siebie- pozostawiamy nie posmarowany masą około 1cm od krańca.
delikatnym ruchem zwijamy powoli ciasto w rulon- przekładając ciasto na ciasto stosunkowo ciasno.
Jak już zwiniemy rulon układamy go łączeniem do dołu i zostawiamy na kilka minut.
W tym czasie blaszkę w której będziemy piec Cinamon Rollsy natłuszczamy masłem.
Po tym czasie możemy zabrać się za krojenie cinamon rollsów z pomocą jakiejś nitki.
Nie polecam używać do tego noża, bo Rollsy zaczną się rozwalać.
Kroimy podkładając nitkę pod ciasto u krzyżujemy na górze zaciskając pętelkę co powoduje że całkiem łatwo dzielimy ciasto. Z jednego rulonu wyjdzie od 8 do 10 cynamonek.
Powtarzamy czynności z drugą częścią ciasta i układamy je w blaszce bądź blaszkach w niewielkich odstępach.
Zakrywamy blaszki ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Po 30 minutach pieczemy je w 175 ℃ przez około 32 minuty.
Reszta to już dowolność- Lukier? Proszę bardzo. Posypka cukrowa? Proszę bardzo. Ja wolę je jednak bez zbędnych dodatków razem z kawą.
Ps. Można zrobić to z ciastem francuskim, wtedy pieczemy je zgodnie z czasem na opakowaniu ( wtedy jednak mają zupełnie inny smak).
Ps2. To samo ciasto można wykorzystać do różnych nadzień. Robiłam tak np jagodzianki!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz